13 januari 2017

de dood begrijpen

Vrijdagavond, na een lange week zit je met je gezin aan de etenstafel. Dan gaat je telefoon en komt er een nieuwe melding binnen. Een vrouw van je eigen leeftijd is onverwacht overleden. Je schiet in de regelmodus en bedenkt hoe snel je bij deze familie kunt zijn. Tijdens het pakken van je tas zie je jouw kinderen beteuterd kijken. Vanavond kunnen jullie niet samen The Voice kijken.

Voor welk scenario kies jij?

Scenario A

Je realiseert je, dat jouw kinderen je maar één avond hoeven te missen. Kak, dit had jij ook kunnen zijn. Alle regelzaken kun je prima af, maar hoe ga je straks de kinderen van die vrouw uitleggen wat je komt doen en hen betrekken bij de afscheidsdienst? Je praat met je eigen kinderen regelmatig over jouw werk en wat je doet, maar in dit gezin is er nog nooit over de dood gesproken. Je bent geen therapeut, maar je bent wel de eerste die met deze kinderen over de dood van mama gaat spreken. De manier waarop je dat doet, maakt een groot verschil in het rouwproces. Als je dit niet goed doet, heeft het kind hier de rest van zijn leven dagelijks last van.

Scenario B

Gelukkig heeft deze familie jou gebeld en niet je concurrent. Jij bent immers hét schoolvoorbeeld van goed omgaan met rouwende kinderen. Daar sta je om bekend in de regio. Je weet als geen ander hoe je antwoord geeft op alle vragen die kinderen stellen, je kunt in overleg met de kinderen afstemmen welke rol ze tijdens de afscheidsdienst willen, je bent in staat hen voorafgaand aan de uitvaart te betrekken in het hele proces én je gaat na de plechtigheid nog een keer bij ze langs om alles na te bespreken, waar jouw concurrent nog met een glaasje appelsap komt aanzetten als enige aanbod voor de kinderen.

 

Wil je voor scenario B kunnen kiezen, kom dan naar de training
de dood be-grijpen op zondag 19 augustus 2018

Na deze training

  • Kun je het gesprek aangaan met ouders over hoe zij hun kinderen kunnen betrekken bij de uitvaart
  • Weet je waar je rekening mee moet houden (en wat je moet bespreken) om kinderen op hun eigen niveau deel te laten uitmaken van de afscheidsdienst
  • Leer je welke fasen van verandering het kind doorloopt bij een heftige situatie, wat het kind aan die fasen heeft, en hoe jij daarbij kunt ondersteunen
  • Kun je inspelen op de vragen die kinderen stellen, zodat het kind geen (delen van) antwoorden meer hoeft te fantaseren
  • Praat je nooit meer in verhullende termen over de dood, omdat verbloemen uiteindelijk nog veel meer zeer doet dan de waarheid.
  • Heb je geleerd om jouw bedrijf onderscheidend op de kaart te zetten met dit extra aanbod
  • Leg je ieder boekje vol kletskoek weg, omdat je op jezelf durft te vertrouwen

De investering voor deze dag is 350,- inclusief luxe lunch, waardevol werkboek én persoonlijk keurmerk

Mijn naam is Richard Hattink. Na jaren in een uitvaartcentrum te hebben gewerkt, stapte ik het speciaal onderwijs in. In dat eerste jaar overleden twee ouders, een leerling en mijn stagiaire. Na deze ervaring, waar ik me onzeker voelde, heb ik me verdiept in pedagogiek en rouwverwerking en heb het uitvaartspeelgoed ontwikkeld om dat wat nog miste in het bestaande aanbod compleet te maken. Inmiddels ben ik in binnen- en buitenland bekend en ik bied trainingen en lezingen aan mensen in de uitvaartbranche, om onnodige fouten te voorkomen, zodat zij kinderen kunnen helpen in plaats van beschadigen.

duur: 6 uur (inclusief lunch)

plaats: Rouw&
adres: Castricummerwerf 138, 1901 RS Castricum